Vinnova

Att stärka förmågan att styra och leda för innovation

Offentlig sektor står inför ett starkt omvandlingstryck och förmågan att kunna förnya – att kunna innovera – för att kunna leverera värde blir allt viktigare.
Bakgrund till uppdraget

In­no­va­tions­myn­dig­he­ten Vinnova satsar årligen ungefär tre mil­jar­der för att främja in­no­va­tion. En hel del av dessa medel går till projekt som på olika sätt bidrar till att stärka in­no­va­tions­för­må­gan i of­fent­lig sektor. Men hur för­vän­tas in­no­va­tions­pro­jekt klara oför­ut­sed­da och kom­plexa innovationslednings­utmaningar? För att svara på den frågan har Vinnova genomfört många projekt för testa och ut­veck­la be­hovs­driv­na in­sat­ser som kan bidra till att stärka re­sul­ta­ten från in­no­va­tions­pro­jek­ten.

På vilket sätt kunde vi stötta?

Under 2018-2020 fick Governo möj­lig­he­ten att leda ett sådant projekt. Målet var att stärka den stra­te­gis­ka och ope­ra­ti­va för­må­gan att leda och or­ga­ni­se­ra för in­no­va­tion på alla nivåer – från po­li­ti­ker till med­ar­be­ta­re – i kom­mu­ner. Vi ge­nom­förde upp­dra­get till­sam­mans med forsk­nings­in­sti­tu­tet RISE och fö­re­ta­get Wexxa där vi testade och ut­veck­lade ett stöd för in­no­va­tions­led­ning i 12 kom­mu­na­la idéslus­sar som Vinnova fi­nan­si­e­rade 2016-2020. Över 50 kommuner deltog i arbetet med de 12 idéslussarna vars syfte var att öka innovationskapaciteten i kommunal verksamhet genom att fånga upp och utveckla idéer, testa lösningar och nyttiggöra dessa.

Vilket blev re­sul­ta­tet?

Det var mång­fa­cet­te­ra­de frågor och ut­ma­ning­ar vi arbetade med i projektet: hur leder, styr, mäter, sam­ver­kar och or­ga­ni­se­rar man för ökad innovations­kapacitet? Vad är viktigt för att bygga lång­sik­tig in­no­va­tions­för­må­ga och hur sä­ker­stäl­ler man sys­te­ma­tik och hel­hets­per­spek­tiv? För att stötta både de kom­mu­na­la idéslus­sar­na och Vinnova, ge­nom­förde vi in­no­va­tions­led­nings­di­a­lo­ger för att ana­ly­se­ra styrkor och ut­ma­ning­ar samt stärka in­sik­ter och kun­ska­per, ut­bild­ning­ar för olika målgrupper för att stärka kom­pe­ten­sen samt stöd för att ut­veck­la ett stra­te­giskt för­håll­nings­sätt och hand­lings­kraft. Vi utformade och anpassade insatserna beroende på situationen i den specifika idéslussen och kommunen vilket skapade goda förutsättningar för fortsatt utveckling lokalt. Det finns många erfarenheter från projektet – två centrala lärdomar är dels vikten av att reflektera och skapa lärande i organisationerna, dels behovet av både uthållighet och systematik.

I en rapport som Governo skrev på uppdrag av SKR 2021 kan du läsa mer om vissa erfarenheter från de kommunala idéslussarna.

Vill du veta mer? Kon­tak­ta gärna Karin Hovlin.